Najaar in de tuin

Van de ene week op de andere is het echt herfst geworden. Eerlijk… het is egoïstisch maar ik geef er niet om. Ik heb een moeilijke zomer achter de rug en niet enkel door de perikelen met skynet waardoor ik genoodzaakt was een andere blog op te starten.
Tengevolge een hitteslag die ik verleden jaar heb opgelopen( was bezig geweest in de tuin bij 30° én nochtans in de schaduw ) en een paar dagen mijn bed in moest, had ik dit jaar enorm veel last van de warmte. Zodra de temperatuur naar de 30° toe ging  voelde ik me helemaal niet lekker met ernstige slaapproblemen als gevolg. Dit was verleden jaar voorspeld door de arts en hij heeft gelijk gekregen. Het zal elk jaar zwakker worden , maar voor mij voorlopig geen reizen naar snikhete gebieden!
Heden voel ik me terug in topvorm door meer te rusten en mede dank zij de lagere temperaturen , 🙂

~~~~~~

De tuin heeft zijn najaarskleed aangetrokken. Er bloeit nog veel in de tuin. Maar het mooie is er toch vanaf . Detailfoto’s verbergen een beetje dat de struiken en bloemen er niet meer zo fris bij staan!
Kleine paddenstoelen verschijnen in het gras. Zelfs Flappie ,de buitenpoes, ( durft niet binnenkomen) kwam die kleine bolletjes bewonderen. De bessen aan de hulstboom worden door de vogels erg lekker bevonden en de bessen aan de vuurdoorn verdwijnen als sneeuw voor de zon. De asterstruiken beginnen te bloeien en de dahlia’s lijken onuitputtelijk : de ene bloem na de andere en op lange stengels blijven tevoorschijn komen . Het wit bloeiend dahlia struikje gaf alleen nog dooie knoppen en nu zie ik dat er weer witte bloempjes verschijnen. Zelfs een heel mooi bloeiende hortensia leek uitgedroogd en nu merk ik dat de bloemkoppen terug roze blaadjes krijgen. Ik zal er nog een mooi droogboeket kunnen van maken! Bij een bepaalde hosta die altijd als laatste van alle hosta’s bloeit komen er geurende witte bloemen en ik zie nog bloemstengels boven de bladeren uitkomen!
Zachtjesaan ben ik bezig alles te snoeien en in tuinzakken te stoppen, samen met poetshulp zullen we al die zakken naar het recyclage park voeren.

najaar najaar1 najaar2 najaar3

Herfst betekent ook pompoenen. Niettegenstaande de droge periodes heb ik er toch twee . En Cedric heeft ervoor gezorgd in zijn tuin thuis( fijn dat hij verder tuiniert in zijn opa’ s tuin)dat  er sierpompoenen groeiden. Hij heeft er een aantal meegegeven met zijn papa. Ook de courgetten komen uit zijn tuin en oma is een voorraad soep aan het maken. Het zijn reuze courgetten. Telkens hij de tuin ingaat ontdekt hij weer een enorme courgette. Gezien ik ondertussen de hele grote diepvries aan de oudste zoon heb gegeven heb ik geen plaats genoeg in de twee diepvriezen( een grote en een kleinere) die ik nog heb om de soep in te vriezen. Dus  worden de bokalen terug boven gehaald en steriliseer ik de soep. Zo heb ik ook al een heleboel appelmoes gemaakt en gesteriliseerd. Sap gemaakt van kweeperen en van blauwe druiven die overvloedig groeiden aan een boom op het werk van de tweede zoon. Vandaag heb ik enkele potten gelei gemaakt van druiven. Lekker!!

Neen dat is niet allemaal voor mezelf. Veel potten en bokalen zullen wel hun weg vinden…
Ik voel me zoals de fabel van Lafontaine : de Krekel en de mier. Wie was het ook weer die voor wintervoorraad zorgde , 🙂

16 gedachtes over “Najaar in de tuin

 1. Herfst is ook heel mooi gezicht al die bloemen die nog goed bij er staat. Je bent druk bezig geweest in de tuin. Pompoenen ziet erg leuk uit. Pompoenen hebben meestal in de herfst. Ik heb nooit van leven pompoenen gegeten. Jammer van je diepvries dat je aan de oudste zoon heeft gegeven. Nou heb je geen plaats om te in te vriezen. Maar druiven lust ik niet. Ferry wel. Je aardig druivensap gemaakt. Kweeperen erbij. Wat leuk dat je maakt. Mooie foto’s.

   • Het was hier vandaag erg mooi weer, ben dan ook een eindje gaan fietsen en morgen verwachten ze hetzelfde weer. Nog een beetje uitstel van de echte herfst.Groetjes aan de jarige en een fijn weekend voor jullie beiden.

  • Heb je nog nooit pompoensoep gegeten? Dat is erg lekker. Ja het was een héél grote diepvries eventjes 14 bakken ( twee per rij)Echt veel te groot nu ik alleen ben. Maar ik kocht wel een kleiner model ,zodat ik nu nog een grote en een kleine diepvries heb. Het is wennen natuurlijk. Ik heb graag voorraad in huis want de winkels zijn wel niet zo ver maar liggen ook niet om de hoek. En elke dag boodschappen doen vind ik niet zo leuk. Toen ik nog buitenshuis werkte was ik gewoon om elke w<eek eenmaal zoveel mogelijk aankopen doen voor ene hele week. De druiven die ik geplukt had hingen met hele trossen aan een grote boom. Omdat di niet goed geknipt waren hadden de trossen allemaal kleine druiven . Erg zoet maar niet zo aangenaam om zo te eten. Dus maakte ik er gelei van. Kweeperengelei is lekke rop de boterham maar ook als afdekking op fruittaarten. Héél zacht van smaak.

 2. Wat me nog het meest verbaast, is dat jij de namen kent van al die groeisels en bloeisels. Zelf ben ik daar buitengewoon slecht in. Ik kom meestal niet verder dan bloem, struik en boom.

  • Ik heb altijd belangstelling gehad voor alles wat groeit in de natuur. Als kind bracht ik alle vakanties door op een boerderij( een zus van mijn moeder).
   Ik wilde de namen kennen van de planten die ik rond me zag en mijn oom hielp me daarbij. Eenmaal ik de boeken zelf kon kopen heb ik die gekocht zodat ik de plantnamen kon opzoeken! Nu begin ik er al veel te vergeten 🙂

 3. Goh, zo herfstachtig en toch komt het zomers op me over. ‘n Heel mooie verzameling van wat je op dit moment zoal in de natuur tegenkomt. Magda, genieten hoor van al dat moois, doe ik ook van die mooie heldere aansprekende kleuren.
  groetjessssss

  • Ja Greta ,al is het dit jaar geen succes jaar geweest noch voor de groentetuin noch voor de siertuin, ik geniet nog van al hetgeen dat in moeilijke omstandigheden groeide en bloeide. Andere jaren stonden de bloembakken nog in volle glorie tot einde oktober maar nu zijn er al veel bakken sedert een paar weken opgeruimd! Alleen die gele dahlias blijven onuitputtelijk bloeien!!

  • Ach het mocht wel eens zo’n collage. IK heb van de tuin niet zoveel foto’s gemaakt deze zomer. Ik st er zelf verbaasd van dat er nog zoveel kleur te ontdekken valt! Ja bezig ben ik altijd ,dat is een beetje mijn aard, maar ik doe het toch al wat rustiger aan. Deze zomer een lesje gehad met die hitte.

 4. amai, wat ben jij naarstig geweest. Zowel qua foto’s maken als bereiden van lekkers/

  OT: alle honden die op de speelweide in Folkestone losgelaten worden hebben waarschijnlijk een tijdje in de auto gezeten. Ze zijn dus blij om de pootjes te mogen strekken.

Geef een reactie