Zoute Grand Prix 2016

Van donderdag 6 tot zondag 9 oktober was het één en al auto in Knokke. Een kapitaal aan auto’s reed er hier rond en je kon ze gratis bewonderen. De nieuwste bolides, dikwijls de duurste en de mooiste oldtimers! Er was een oldtimer rally, exclusieve concours d’élégance,  exclusieve Zoute Sale… Dit jaar is er een auto verkocht voor meer dan een half miljoen euro!!

Het weer was dit weekend uitstekend : zonnig , weinig wind en dat heeft een toeloop veroorzaakt die overrompelend kan genoemd worden. Een toeloop van om en bij de 150 000 mensen !!!

Een super grote parking werd ingericht naast het treinstation ( bij het binnenkomen van de stad) .Van dit parkeerterrein reden vijf shuttlebussen af en aan naar de zeedijk. Ik heb ook mijn auto daar geparkeerd en ben samen met een vriendin met een shuttlebus naar de zeedijk gereden. Alleen hadden we niet in de  gaten dat je op het omheinde terrein dat als tijdelijke parking dienst deed, betalend moest parkeren. Ik had de auto nl.( gratis) in de omgeving geparkeerd . Je bent van de streek en je weet waar je gratis kan parkeren hé !  We stonden even beteuterd te kijken maar een koppel met 2 pubers stelde voor om met hen mee aan te schuiven want passagiers van één auto kregen 1 ticket , of ze nu met twee of met zes waren maakte niet uit. Lief van die mensen hé. Ja anders was ik de auto gaan halen en ging ik ook braafjes 10 euro neertellen. Wel een smak geld maar er zat niets anders op want de straten zaten stampvol met aanschuivende auto’s, zelfs op de voetpaden werd je bijna verdrumd en mijn vriendin en ik wilden zoals elk jaar al die mooie auto’s bekijken. Als je het niet gezien hebt kun je echt niet begrijpen hoe je meegesleurd wordt in dit gebeuren. Alleen het feit dat je daar een auto die je anders nooit in werkelijkheid te zien krijgt kunt aanraken. Eventjes dan want de bewaking is enorm , maar ze tikken de mensen niet op de vinger.

De straten en de zeedijk liepen over van het volk. Ik heb het nog nooit zo druk geweten zelfs niet op een mooi zonnig zomerweekend. Verschillende strandbars waren open , een speelterrein voor kinderen op het strand had aantrek en in een strandtent zaten mensen te genieten van de drukte op de zeedijk en vooral van het zonnetje. Toevallig iemand die ik kende van in de tijd dat we samen op het gemeentelijk speelplein monitor waren. Hij was leraar en ik stagedoende studente. Even wat bijgepraat natuurlijk.

Mooie foto’s maken van de auto’s was bijna onmogelijk. Veel te druk . Als je meer auto’s wilt zien dan kun je altijd nog eens kijken op mijn andere blog. Bijna jaar na jaar ben ik gaan kijken en heb er verslag over gemaakt.(klik)(klik)(klik) . Meestal zijn het dezelfde deelnemers maar toch zie je jaar na jaar weer andere auto’s deelnemen en zeker die allernieuwste modellen waar de fabrikant wil mee pronken.

zoute

Veel volk op de zeedijk en de strandbars die nog open waren lokten ook veel volk. Links op de bovenste foto zie je de auto’s opgesteld staan over een lengte van 800 meter. Je kon je ogen echt de kost geven aan de meest exquise merken.

zoute1

Probeer daar maar tussen al die mensen foto’s te nemen van een auto!

zoute3

De strandbars die open waren deden zeker goede zaken.

zoute2

Nog een laatste strandcabine en genieten deden ze. Toevallig een kennis van me, die een speelgoedwinkel heeft  op de zeedijk. Vandaar dat hij nog even de rust van een verlaten strand opzocht !
De ijsverkoper deed goede zaken .Ze stonden in een rij aan te schuiven.

zoute4

Mijn voorkeur ijszaak werd overrompeld! Ik zei het toch al meerdere keren. Hier verkopen ze het beste ijs van onze stad.
Op dit stuk dijk mochten geen auto’s rijden, hier kwam de rally langs. Maar fietsen stonden er in ellenlange rijen!

zoute5

Deze handelaar stond er met een tentje en verkocht hoeden en mutsen  aan redelijke prijzen. Hij deed ook goede zaken. De keerzijde van al die drukte en recepties zie je op de onderste foto! Er stond nochtans een super grote container.

En nu een reeks foto’s van auto’s die op de zeedijk tentoongesteld stonden

auto auto1 auto2 auto3 auto4 auto5

Er was ook een medical car voorzien en de bewakers liepen allemaal met goed herkenbare jasjes aan!

auto6

De aankomst van de rally wagens duurde ons te lang . Alle wagens reden een soort erepodium op kregen een prijs en reden dan weg. Daarenboven was het niet te doen door de massa van mensen om mooie foto’s te maken. Hier toch enkele auto’s die het podium verlieten en wegreden( bijna slalommen tussen de mensenzee! )

auto7 auto8 auto9 auto10

Een drone vloog over onze hoofden heen , maar lang heeft het niet geduurd. De politie kwam zijn papieren controleren, die bleken in orde te zijn , maar uit veiligheidsoverwegingen werd hij verzocht te stoppen. Leek mij ook het beste gezien de mensenmassa die er overal stond.

auto13

We wandelden door de afgesloten kustlaan richting Lippenslaan . Ook daar stonden nog overal auto’s tentoon en de balen stro maakten de sfeer nog wat speciaal. Veel mensen zaten op de terrasjes  want het was tot zeker 18 uur nog steeds mooi weer.

auto12

auto11

auto15

Overal stond goed aangeduid dat je je auto kwijt kon op een immense parking naast het treinstation. Die shuttlebusjes namen niet de hoofdweg en waren in een mum van tijd op de zeedijk. Je kon daar op het Lichttorenplein ook weer de shuttle terug nemen tot de parking. Maar dat hebben mijn vriendin en ik niet gedaan en zijn te voet teruggekeerd om ergens nog iets te drinken op een terrasje niet zover van het tramstation. Zij moest nog met de tram naar huis.

Zelf wandelde ik dan terug naar mijn auto en zag hoe de auto’s en ook veel auto’s die deel hadden genomen aan de rally de stad verlieten …met een slakkengangetje…

auto14

Nog een blik achterom toen ik aan mijn auto kwam. De immense parking stond nog vol! Langs een weg die iedereen de zes Bochten noemt ( omdat er effectief 6 bochten zijn) was ik op vijf minuutjes tijd thuis! Ik dwarste de drukke Natiënlaan en dacht ” hoe laat zullen jullie thuis toekomen?” als ik de voortkruipende dubbele rij auto’s de stad zag uitrijden. Maar het zal voor iedereen een fantastische dag geweest zijn. Zoiets valt maar één keer per jaar voor en dit evenement is tot in de puntjes uitgewerkt.  Het mooie weer speelde zeker ook een grote rol.

20161009_182645

 

 

 

14 gedachtes over “Zoute Grand Prix 2016

  • Inderdaad Fluwijn het was bij deze uitgave echt veel te druk, maar wel gezellig. Deze keer bleven we echt niet lang
   kijken naar de oldtimers. Geen probleem om je auto kwijt te geraken want er was bij het binnenkomen van de stad een enorm grote parking voorzien en je werd met een shuttlebus naar de zeedijk gevoerd.

 1. een interessant verslag van dit evenement waar heel veel volk op afkwam Magda..

  zelf ” the boss” was van de partij…

  bijna niet te geloven hoeveel geld er aan zo’n “hobby”besteed wordt

  geen hobby voor mi dus j, maar wel altijd leuk om er naar te kijken…

  prettige dag gewenst

  • Willy of het de bekende” Boss “was kon ik door de getinte voorruit niet zien! Al die dure wagens zijn volgens mij een soort geldbelegging. Ik zou er niet eens mee durven op straat komen. Op de Rally is er een ernstig ongeval gebeurd en zijn de twee inzittenden zwaar gekwetst en de auto is herleid tot schroot! Jammer. En een dure Porsche is er gestolen!!( die nam niet eens deel aan de rally ,maar stond geparkeerd voor het appartement van de eigenaresse).Het valt niet op als je dan in een drukke stad met zoveel dure wagens wegrijdt hé!

 2. Inderdaad super druk zo veel belangstelling blijkbaar voor auto’s en dan het mooie weer
  Zelfs je favoriete ijsjes winkel zag het volk komen

  • Maar ik heb deze keer geen ijsje gekocht! Had geen zin om te staan aanschuiven.
   Merel dat is ook een unieke manier om bepaalde super dure auto’s in werkelijkheid eens te zien. Er zijn daar oldtimers verkocht voor een half miljoen euro!!!
   Die oldtimers zijn zo opgepoetst dat ze wel nieuw blijken te zijn.

 3. wat leuk dat je daar bent geweest. Het is zeker druk op die dag. De mensen en kinderen zijn dol op naar zulke mooie auto’s te kijken. Mooie sportwagens zitten er tussen. Wat gaaf. Het is daar wel gezellig druk. Inderdaad dan kun je moeilijk fotograferen. Bij jou is goed gelukt Magda. Terrasjes gezellig druk geweest. De ene foto met strandhuisje heel leuk geworden met tweeën. Schattig!

  • Ik heb het bij geen enkele vorige editie zo druk geweten! Op den duur is het niet meer gezellig als je zo in een mensenmassa moet lopen.
   We bleven ook dicht bij elkaar ,want je bent in een wip elkaar uit het oog verloren. Maar al met al vonden we het beiden fijn om dit eens
   mee te maken. Daarenboven was het mooi weer en dat maakt ook alles nog eens zo mooi.

 4. Dag as uithangen (voor tekst en uitleg moet je eens terugkeren naar de laatste commentaar die je op mijn blog plaatste).
  Ik was gisterenmorgen in de negorij Stalhille en daar zag ik al die dure sportwagens aan me voorbijtrekken. Ik geloofde mijn ogen niet en dacht dat ik hallucineerde. Er zijn blijkbaar veel mensen die hopen geld verdienen. Ik vraag me af waarmee.

  • De ongelijkheid in onze maatschappij ten voeten uit dit weekend als je al die ontzettend dure wagens zag staan. Dan doen ze ook met vooral old timers een rally door de provincie zodat iedereen het goed kan zien wat ze met hun geld kunnen kopen. Ik denk dan aan de mensen die met een pensioentje of een leefloon van amper 1000 euro per maand moeten toekomen. Er is geen schaamte meer in onze maatschappij.

Geef een reactie