De laatste donderdag van de maand

Ja het was weer eens de laatste donderdag van de maand en dan gaan drie vriendinnen op stap.
Vandaag was het weer niet uitnodigend: grijze lucht, veel wind en uiteindelijk begon het op het einde van de namiddag nog te miezeren ook.
We reden tot in Blankenberge en doorkruisten lukraak de wirwar van straten . We zouden wel zien waar we uitkwamen.
Toen zagen we een klein huisje staan en eentje van ons drie had dit huisje van een visser nog niet gezien. Dus hadden we opeens een doel.
Het huisje van Majutte (klik) .Als je op klik drukt dan kom je op mijn vorige blog terecht waar ik vertelde over dit huisje en er foto’s van toonde.
Hier nog eens de geschiedenis:

“Het Huisje van Majutte in de Breydelstraat 10 te Blankenberge is wellicht het meest typische, oudst bewaarde en geklasseerde vissershuisje aan de Belgische kust.
Hier maak je een sprong in de tijd. Al in 1272, toen Blankenberge zijn stadsrechten verwierf, stond er op die plaats een visserswoning, maar ondertussen is het huisje ettelijke keren verbouwd. Het overleefde na tal van herstellingen en uitbreidingen heel wat stormen. Dit huisje, in zijn huidige staat, werd gebouwd aan het einde van de 18de eeuw (1775).

Het huisje werd bewoond door verschillende generaties van de familie Debruyne, die ook wel de Majuttes werden genoemd. Alle vissers droegen overigens een bijnaam om een boosaardig wezen, de kwelduivel Roesschaert, te misleiden. Pé Majutte was de laatste visser die er woonde.

Begin 2015 werd het Huisje van Majutte omgevormd tot gratis museum (mits consumptie), koffiehuis, praatcafé, tentoonstellings-, vergader- en ontvangstruimte voor groepen. Hier worden als specialiteit opnieuw ‘slufferkoeken’ geserveerd, een oud gebruik uit het vissersverleden.”( Toerisme Blankenberge)

20160929_143443

20160929_143358

20160929_143717

Het pijltje toont waar het huis gesitueerd is op een oude kaart van Blankenberge

20160929_144758

Allerlei oude kistjes en snuisterijen waarin je mag kijken.

20160929_160051

De authentieke kookplaats

20160929_143748

De woonkamer volgestouwd met allemaal voorwerpen uit die tijd. Op de zolderverdieping stond het al even vol.

20160929_144730

20160929_144656

20160929_144524

20160929_144346

Een schilderij van de zeedijk van Blankenberge en het Casino…

20160929_144502

…van de hand van de grootvader van de huidige eigenaar.

 

20160929_144552

Het piepkleine koertje achter het huisje zit steeds vol met bezoekers die  er even iets drinken of slufferkoeken bestellen. Je kunt  dit best vergelijken met wentelteefjes. Je krijgt er verschillende soorten suiker, stroop en chocolade schilfers bij! Je krijgt ook een IPad waarop het verhaal van dit huisje wordt verteld en geïllustreerd met foto’s !

20160929_145928

Toen we terug naar de auto gingen was het zachtjes aan het regenen. We hadden in elk geval een gezellige namiddag gehad!

20160929_160933

 

14 gedachtes over “De laatste donderdag van de maand

 1. Wel een mooie achternoen Magda, zag je die mooie delftse tegeltjes daar in die schouw? Wist niet dat het bestond hoewel we veel bij mijn tante kwamen, misschien wist ze het zelf niet, want daar had ze helemaal geen belangstelling voor, wel kende ik door haar alle goeie haarkappers van die tijd.
  Echt weer mooie foto’s, nogal beter dan Skynet,maar toch voel ik me hier nog helemaal niet thuis.

  • En dan wel een onverwachtse achternoen. Want we wisten niet goed wat we gingen doen. Het weer zag er niet goed uit en er was veel wind.
   Maar een wandeling kriskras door al die straatjes waar je telkens iets nieuws zag was best leuk tot we aan dat huisje kwamen. De man drukte erop
   dat die schouw met delfste tegelijk nog altijd de originele schouw was!
   Eerlijk gezegd Greta voel ik me hier ook nog niet echt thuis. Ik moet nog veel dingen gewoon worden. Toegegeven het maken van de logjes gaat veel
   vlotter.

 2. Ik ben ooit in dat huisje geweest het was tijdens het Valentijn weekend we kwamen er toevallig langs en er werden gedichten voor gelezen dus echt wel iets voor mij
  Heb er achteraf zelf een gedicht over geschreven

  • Ik was er voordien ook al maar toen was het veel te druk ,nu was het meer een gaan en komen en de patron maakte tijd voor iedereen en vertelde ook veel weetjes over de vroegere families die er gewoond hebben. Nu maakte hij ook iedereen er attent op dat je mocht snuisteren in die kistjes die er stonden. Echt een leuke namiddag gehad.

 3. Hoewel ik af en toe in Blankenberge kom, wist ik tot nu niet van het bestaan van dit huisje af. ‘t Kan verkeren, zei Bredero, en ik ben het met hem eens, want ik heb mijn zinnen op die slufferkoeken gezet en die wil ik eerlang geproefd hebben. Alleen al van de naam krijg ik het water in de mond. Waar zou die vandaan komen?

  • De naam komt van het schoeisel dat de mannen droegen en die zouden op die broodjes geleken hebben( vormloos ,rechtaan rechttoe) .
   Ik denk dat die slufferkoeken toen wel niet zo lekker waren als nu. Ik had er best nog een paar opgekund 😉

 4. Museum is interessant om te kijken. Wat leuk dat jullie daar bent geweest om te kijken. Je ziet ook ouderwetse spullen van vroeger. Sommige dingen zie je dan ook terug. Jullie zaten piep kleine ruimte om te koffie te drinken. Wentelteefje ziet lekker uit. Apart dat je zo kreeg. Je kan verschillende erop strooien. IK heb dit nooit eerder gezien.Jullie hebben genoten. Mooie foto’s.
  Ot:Wij hebben steeds griep. Het lijkt steeds erger worden bij ons. Ik word zo vreselijk moe van. Ik haal deze reis geen griepprik meer. Toch rotzooi in arm spuit.

  • Ach zo lekker dicht bijeen zitten is ook wel eens leuk. En weet je iedereen is dan ook geneigd om tegen elkaar te spreken. Best gezellig. De patron doet er ook alles aan om iedereen in de gesprekjes te betrekken. En die IPad is zeker een goeie vondst . Hij laat twee Ipads rondgaan zodat je het verhaal van het huisje en zijn bewoners rustig kunt bekijken.
   Verzorg jullie maar goed. Ik ken langs hier ook al een paar mensen die de griep hebben en het is een kwade griep die onmiddellijk op de longen slaat. Beterschap hoor en wees maar voorzichtig.

  • Iedereen blijft er graag nog een beetje ” plakken” .De uitbater heeft altijd wel iets te vertellen over de geschiedenis van dit huisje en zijn vorige bewoners. De consumpties zijn echt niet duur zoals het aan de kust wel eens meer voorkomt 😉

Geef een reactie